ABAX

Har du kört mer i tjänsten än väntat i år?

Körde du över 3000 mil, men missade att sänka din bilförmån i januari? Här kommer då en förklaring på hur du ska göra.

Fanny Anselin
Har du kört mer i tjänsten än väntat i år?

Du kanske har skaffat en elektronisk körjournal från ABAX till din förmånsbil för att slippa skriva körjournaler för hand. Sen märkte du, när du blickade tillbaka på förra året, att du faktiskt körde mer mil än väntat – kanske till och med mer än 3000 mil. Då kan du nu få tillbaka ett par tusenlappar till sommaren. Hur? Jo genom att ändra lite i deklarationen.

Om du har kört mer än 3000 mil i tjänsten så ska din bilförmån reduceras med 25 % - för så kallad ”omfattande tjänstekörning”. Vad innebär då detta? Jo, din bruttolön ska ju då sänkas med 25% av bilens förmånsvärde per månad – och då har du betalt för mycket skatt.

Vi kan ta mig som exempel, för mig var det precis så. Mitt fulla förmånsvärde ligger på 4016 kronor. Efter en reduktion på 25 % ska mitt nya förmånsvärde alltså vara 3012 kronor. Med andra ord har min skatt baserats på 1004 kronor för mycket varje månad. Min bruttolön ska då sättas ned med 12048 kronor.

Använd digital körjournal

Så hur gör man då detta? Jo, öppna upp deklarationen och ändra om din beskattningsbara inkomst. Skriv en notis om att det gäller reducering av förmånsvärde och lägg gärna med att körjournaler finns vid förfrågan.
Första året jag gjorde detta fick jag en revision där Skatteverket önskade bevis på att jag hade kört mer än 3000 mil i tjänsten det året. Som tur var hade jag den digitala körjournalen ABAX Triplog. Har ni inte det än? Ring in så löser vi det.

Har ni frågor om detta är ni välkomna att ringa in på 021-448 44 44.

Vill du veta hur vi kan hjälpa ditt företag att minska risker, kostnader och administration?