shutterstock_47215402

Jag drunknar i omständigheter av Skatteverkets regler

Nu har vi firat Sverige. Firat det älskade land vi lever i. Men enligt jantelagen måste jag väl nu väga upp det genom att rikta lite negativ kritik till Skatteverket när det gäller deras frågor kring bilförmån och förmånsvärde. Jag menar, vårt land kan ju inte vara bättre än något annat? Så håll i er, här kommer det...

Jag skrev ju stolt för några veckor sedan att jag hade sparat in en del pengar på deklarationen tack vare ABAX. Nu drunknar jag i omständigheter istället. Såhär i efterhand känner jag att det kanske var lite naivt av mig att tro att skulle vara så enkelt. Det är ju trots allt en myndighet. Effektivitet, snabbhet och enkelhet är ju inte direkt ledorden. Och nu menar jag inte att ni som jobbar på myndigheter är sega, tvärtom, ni brukar faktiskt vara väldigt behjälpliga när man behöver er. Jag pratar snarare om själva systemet. Här ska ni också få ett exempel.

Jag har kört mer än 3000 mil i tjänsten i år. Jag har dock betalat fullt förmånsvärde och ska därmed få en nedsättning retroaktivt. När jag ansöker om detta vid deklarationen får jag då dessa frågor att besvara:

a) Har du fört körjournal, eller gjort andra anteckningar, som visar bilens användning? Skicka i så fall in kopior av körjournalen eller anteckningarna.

Okej den här frågan är ju väldigt rimlig. Det är klart man måste fråga om körjournal. Så långt är det fullt rimligt. Sen kollar jag längre ner.

b) Vilka andra personer finns i ditt hushåll och vilket behov har hushållet haft av att använda bil privat (t. ex. för resor till arbetet, till skolor och daghem, till affärer, semesterresor?)

Här börjar jag fråga mig, varför? Varför vill de veta vilka andra personer som finns i mitt hushåll och vilket behov de har av min bil? Det är ju helt irrelevant då det vi ska utreda är ifall jag har kört mer än 3000 mil i tjänsten.

c) Har du eller någon i hushållet disponerat någon annan bil som ni har använt privat körning? Uppge i så fall registreringsnummer, körsträcka under året och vilken tidsperiod som hushåller har kunnat använda bilen.

Här börjar tålamodet ifrågasättas. Om den förra frågan var irrelevant är väl den här nästan snäppet värre.

d) Var har bilen vanligtvis varit parkerad nattetid?

Har det ens något med min förfrågan om sänkt bilförmån för omfattande tjänstekörning att göra?

e) Finns det några andra omständigheter som du tycker ska beaktas vid en bedömning av eventuell bilförmån? 

Nej, det räcker med den första punkten för mig.

Nu kanske många av er tycker att det låter bittert och tjurigt, det är ju inte så att det här tar flera timmar. Till mitt försvar så har väl inte eftermiddagskaffet lyckats ge någon verkan ännu. Men jag vill ändå se det här ur ett större perspektiv. Det är inte bara min halvtimme extra det här tar. Vi leker med tanken att 1000 personer gör den här sänkningen runtom i landet. Handläggarna som har dessa ärenden får alltså tillsammans in 1000 stycken svar på dessa fyra frågor. De ska granskas, godkännas och sedan skickas vidare. Det tar tid. Tid är pengar. Skattepengar som istället hade kunnat läggas på vettigare områden i samhället.

Tänk då istället att alla hade en elektronisk körjournal. Alla levererade sin körjournal varje månad. Vid årsslut tryckte alla på "skicka in årsresultat till Skatteverket". Skatteverket fick då sedan upp en röd eller grön lampa. Alla röda lampor får inga extra pengar tillbaka. Tänk vad enkelt det hade varit.

Jag vill ha ett samhälle där det är så lätt att göra rätt att ingen behöver göra fel.

Rösta ABAX i nästa val så löser jag det.

Tills vidare,

Teo Rothman