ABAX

Kjøreboka kan måle tid på tomgang- hvordan fungerer det?

I vår nyeste versjon av ABAX Føreradferd kan du måle hvor lenge dine ansatte står på tomgang, og her er det mye å spare, både penger og C02-utslipp. Men hvordan fungerer det, og hvorfor er det lønnsomt for deg? Vi tar en prat med produkteier, Stig Fossum. 

Jack Finlay·4 min les
cars idling in traffic

Hva er unikt med ABAX sin versjon av tomgangsmåling?

Fossum forteller at få leverandører i bransjen har en måling som nøyaktig måler timer på tomgang uten å være koblet til motoren. Med vår tilkobling vil målingen være nøyaktig samtidig som den ikke på noen måte kan eller vil påvirke elektronikken i bilen. 

Våre enheter er ikke koblet til OBD-porten og passer alle biler. Dette er en løsning vi har søkt patent på.

Stig Fossum, produkteier ABAX

I tillegg er ABAX enhetene lette å montere, slik at du enkelt og raskt kan gjøre jobben selv. Dette sparer bedriften for utgifter i tillegg til at du unngår å ta bilen ut av tjeneste. Installeringen kan du med andre ord gjøre akkurat når det passer deg.

Hvordan vet sensoren at bilen står på tomgang?

Alle biler er ulike men vår software innehar maskinlæring og  vil dermed lære din bil å kjenne. Det er en egenutviklet algoritme som baserer målingen på batterispenning og vibrasjon i motoren, og kan skille mellom hvorvidt bilens bevegelse skyldes tomgangskjøring eller om bilen er utsatt for vær, vind eller bølger om bord på en ferge. Med dette sitter du igjen med detaljerte tomgangstall fordelt mellom sjåførene i bedriften. 

Vi har testet enhetene med tomgangsmåling i nordiske forhold med røft vær, og med en IP-sertifisering opp til IP69K kan du være trygg på at den er vanntett også.

Stig Fossum, produkteier ABAX

Hvordan ser den ansatte sin tomgangskjøring?

Vi har fornyet tjenesten Føreradferd som inkluderer tomgangskjøring, der fører selv vil se sin egen føreradferd i Driver appen. Som en av fem deler finner vi tomgangskjøring som en egen faktor med en poengsum fra 0-100. 100 poeng er full pot, som indikerer lite tomgangskjøring opp mot total kjøretid. Jo lavere scoren er desto mer holder den ansatte bilen på tomgang.

Faktiske meldinger som dukker opp i appen: 

Poeng mellom 81-100: Du har sjeldent tomgangskjøring (faktisk nesten aldri)! 
Bra jobba! Din kjørestil er miljøvennlig, trygg og økonomisk som bidrar til godt vedlikehold av kjøretøyet. 

Poeng mellom 41-80: Du har jevnt med tomgangskjøring.  

Bruk start / stopp systemet i bilen. Skru av tenningen på bilen hvis du sitter fast i tett trafikk. Varm opp bilen din ved å kjøre i stedet for å sette på tomgangsmodus. 10 minutter tomgang tilsvarer utslipp på 500 g karbondioksid.  

Poeng mellom 0-40: Du tomgangskjører hele tiden.  
Skru av motoren med en gang du er fremme. Ikke bruk tomgang, men varm opp bilen og bruk air condition i bilen. Tenk miljø! Tomgang fører til skitten luft når du bruker varmen samtidig. Tomgang i ett minutt kan fylle 150 ballonger med skadelige kjemikalier. 

Hva med tomgang i bilkø?

Vår algoritme skiller mellom når bilen er i bevegelse i saktegående kø, og når kjøretøyet stå helt stille. Og tomgang vil ikke registreres når bilen kjører sakte i kø.  Det er kun for motorvibrasjoner på kjøring under 4 km/t og med stopp på over 2 minutter som registreres med tomgang, ikke ulik start/stop funksjonen enkelte bilmodeller har for å unngå tomgang. 

Hvorfor er måling av tomgangskjøring viktig?

  • Admin ser hvor mye tid og penger som går med til tomgangskjøring 

  • Selskapet minsker utslipp med bedriftens fossilbiler

  • Rimeligere vedlikehold av bilene 

  • Sluttkunde er stadig mer opptatt av miljø 

  • Funksjonen forbedrer bedriftens omdømme

Bruk tjenesten, Driving Behaviour, som en markedsmulighet

Stadig flere sluttkunder er opptatt av miljøet, og ved å ta i bruk tjenesten ABAX Føreradferd inkluderer du automatisk måling av tid på tomgang og kan markedsføre at din bedrift tar grep for miljøet. Hva med å reklamere for dette på bilene? Med dette viser dere at bedriften følger med i tiden, som er god reklame på veien og under oppdrag til dine betalende kunder. 

Har du kjørebok fra oss, er du klar til start 
Føreradferd og tomgangsmåling virker på din eksisterende kjørebok også kjent som ABAX4 og ABAX5. Har du dette allerede installert i bilene, kan vi enkelt sette i gang med ABAX Føreradferd

Vil du vite hvordan vi kan hjelpe virksomheten din med å redusere risiko, kostnader og administrasjonstid?